Prof Dr Saim Yılmaz
"Kılcal varislerde en etkili yöntem, iyi bir mikroskleroterapidir"
KILCAL VARİSLER TEDAVİ EDİLEMEZ DİYORLAR, DOĞRU MU?
Sanılanın aksine, kılcal varisler tedaviye oldukça dirençlidirler. Bu tür varisler, genellikle anne karnındayken kullandığımız normal toplardamarların kalıntılarından kaynaklanırlar ve genetik-hormonal kökenlidirler. Ayakta kalma, hamilelik, sıcak iklim, topuklu ayakkabı giyme gibi, büyük varisleri artıran edinsel etkenler kılcal varislerde pek etkili değildir. Kılcal varisler daha çok ergenlik döneminde başlar ve yıllar içinde yavaş yavaş çoğalırlar.
Kılcal varislerde ideal tedavi mikroskleroterapidir. Bu yöntemde, çok ince iğnelerle kılcal varislere girilir ve az miktarda ilaç ya da köpük enjekte edilir. Her enjeksiyonda çok az ve düşük yoğunlukta ilaç verilmesi, ancak kılcal varislere çok sayıda giriş yapılması önemlidir. Bu şekilde tedavi edildiğinde, kılcal varislerde 2-3 seansta yaklaşık %80-90 azalma elde edilebilir.
Mikroskleroterapiden sonra kalan az miktarda ince kılcal varisler için lazer gibi transdermal tedaviler uygun olabilir. Çok az miktarda, ince ve dağınık kılcal varisleri olan hastalarda, mikroskleroterapi olmadan transdermal lazer uygulanabilir. Ancak, kılcal varislerde gerçekçi hedef, varislerin kökünü kazımak değil, çok ciddi bir azalma ve görsel düzelme sağlamaktır. Mükemmel bir tedavi uygulansa bile az miktarda da olsa kılcal varis kalacak ve her geçen yıl az miktarda da olsa yeni kılcal varisler eklenecektir.
Kişisel deneyimimize göre, kılcal varis hastalarımızın çoğunda, 2 seanslık yoğun bir mikroskleroterapi ile %80-90 civarında bir azalma sağlanabilmekte ve bu, hastalarımızı uzun yıllar memnun edebilmektedir. Ancak, ilk yoğun tedaviden sonra, birkaç yıl içinde bir ilave seans yaptığımız hastalar da olmaktadır.
VARİSTE SIK SORULAN SORULAR