top of page

Prof Dr Saim Yılmaz

"Varis tedavisi hem emniyetli hem de ağrısız olmalıdır"

Varis tedavisi sırasında, ideal olarak hasta uyanık olmalı, ancak minik iğne batmaları dışında ağrı duymamalıdır. Hastayı tamamen uyutan ve uzun süre haraketsiz bırakan genel anestezi ya da spinal anestezi türü anestezi yöntemleri, hem maliyeti artırır hem de uzun süren hareketsizlik ve hissizlik derin ven trombozu gibi bazı komplikasyonları artırabilir.

Varis tedavisi sırasında, bizim uyguladığımız anestezi yöntemi, lokal anestezi ve sedasyondur. Yani, önce hastayı damardan bazı ilaçlar vererek yarı uykulu hale getiririz, sonra da işlemi çok ince iğnelerle lokal anestezi altında yaparız. Eğer tedavi uzun sürecekse ve büyük damarların iğne deliklerinden dışarı alınması gerekiyorsa, o zaman "sinir blokajı" denen bir yöntemimizle, diş hekimlerinin çeneyi uyuşturması gibi, bacağı tek iğneyle uyuşturup hastanın sonraki işlemleri hiç hissetmemesini sağlarız. Sinir blokajında, hasta ağrı hissetmez, ancak ayağını oynatarak kan dolaşımını hızlandırabilir ve böylece pıhtı oluşumunu engellemiş olur.

Lokal anestezi yanında, lazer, radyofrekans gibi kaçak yapan damarı kapatan tüm tedavilerde, muhakkak tümesant anestezi yaparak damar çevresini uyuştururuz. Tümesant sıvısına koyduğumuz bazı uzun etkili ağrı kesici ilaçlarla, hastanın işlemden sonra da çok az ağrı hissetmesini sağlarız. Tümesant anestezi, ağrıyı kesmesi yanında, çevre dokuyu koruması ve damar içindeki kanı boşaltarak işlem etkinliğini artırması gibi ilave avantajlara sahiptir. Damar içindeki kanın boşalması, lazer ve köpük gibi işlemlerden sonra damar içinde kalan pıhtı miktarını çok azaltır ve böylece ağrılı tromboflebitlere engel olur.

Sonuç olarak, varis tedavisinde uygulanan anestezinin birçok incelikleri vardır. Amaç, hasta emniyetini maksimumda tutarak hastanın mümkünse hiç ağrı hissetmemesini sağlamaktır.

VARİS TEDAVİSİ SIRASINDA VE SONRASINDA AĞRI DUYAR MIYIM?

VARİSTE SIK SORULAN SORULAR

bottom of page