Prof Dr Saim Yılmaz
"Variste ideal tedavi, hem emniyetli hem de ağrısız olmalıdır"
AĞRISIZ VARİS TEDAVİSİ
Varis tedavisinde ideal olan, lokal ve tümesant anestezidir. Gerekirse sinir blokajı ilave edilebilir.
Ağrısız varis tedavisi için anestezi yöntemimiz
Varis tedavisi sırasında hastanın ağrı duymaması için her türlü önlem alınmalıdır. Ancak alınan bu önlemlerin de amaçlarını aşıp hastaya bazı riskler getirmemesi gerekir. Genel anestezi ve spinal anestezide, hasta hiç ağrı duymayabilir, ancak bunun karşılığında hasta aşağıdaki riskler ve olumsuzluklarla karşı karşıya kalabilir:
a. Genel ve spinal anestezide hasta uzun süre hareketsiz kalır, bu da işleme bağlı pıhtılaşma (tromboz) riskini artırır.
b. Hastanın duyusu tamamen ortadan kalktığından, işlem sırasında oluşabilecek bir sinir hasarını hasta hissetmez, doktor da anlayamaz. Bu hasar, ancak hasta uyandığında ortaya çıkar, o zaman da genellikle yapacak bir şey yoktur.
c. Genel ve spinal anesteziler sadece hastanede yapılabilir ve işlem maliyetini artırırlar.
Bu nedenlerden dolayı varis tedavisine genel ve spinal anestezi yöntemlerini kullanmıyoruz.
1. Öncelikle, damardan hastaya uygun yatıştırıcı ilaçlar vererek hastanın heyecanını giderir, uykuya eğilimli olmasını sağlarız.
2. Hastada venöz yetmezlik için lazer, radyofrekans yapılacaksa ya da miniflebektomi (varislerin iğne deliğinden alınması) gibi uzun işlemler uygulanacaksa, kasık ya da uyluk arkasından bir iğne yaparak bacağın büyük kısmını uyuştururuz. Femoral ya da siyatik sinir blokajı adı verilen bu yöntemde, hasta sonradan batırılan iğneleri hiç hissetmez, ancak, spinal anestezinin aksine, ayak hareketlerini yapabilir. Böylece, işlem sırasında da ayak hareketleriyle toplardamar kan akımı artırılır ve pıhtılaşma engellenir. Ülkemizde ilk kez Prof Yılmaz tarafından uygulanan ve tanıtılan bu yöntemle, hasta hem uyanık olur, hem pıhtılaşma riski çok azaltılır hem de ağrısız bir şekilde tedavi edilmiş olur.
3. Venöz yetmezlikli tüm hastalarda, varislere neden olan damarı kapatmak için lazer, radyofrekans, MOCA ve zamk gibi tedavileri uygulamadan önce, mutlaka damar çevresine "tümesant anestezi" uygularız. Çünkü, tümesant anestezi sadece damarı uyuşturmaz, aynı zamanda hem çevre dokuları korur hem de damardaki kanı boşaltarak işlemin etkinliğini artırır ve damar içinde pıhtı oluşumunu engeller.
4. Kılcal ya da küçük varisleri olan ve sadece mikroskleroterapi (köpük tedavisi) yapılacak olan hastalarda herhangi bir anestezi uygulamıyoruz. Çünkü, bu tedavide saç teli kadar ince iğnelerle damarlara girilerek ilaç verilir ve hasta bu esnada minik sivrisinek batmaları dışında hiç bir rahatsızlık duymaz.
Varis tedavisinde sinir blokajları ile ilgili bilimsel çalışmalarımız