Prof Dr Saim Yılmaz
"Variste standart tedavi artık cerrahi dışı yöntemlerdir"
VARİS ÇORABI NASIL OLMALI?
Varis tedavisinden sonra bir süre varis çorabı giymelisiniz. Çorabın amacı, tedavi edilen damarları sıkıştırarak içlerine tekrar kan dolmasını engellemektir. Bu şekilde, hem damarların yeniden açılması engellenir hem de varislerin daha hızlı yok olması sağlanır. Varis türlerinin çoğunda orta basınçlı bir çorap yeterlidir. Varislerin yerleşimine göre dizaltı, dizüstü, kasık ya da külotlu çorapları seçebilirsiniz. Yine kendi zevkiniz ve ihtiyaçlarınıza göre, parmak ucu açık ya da kapalı ve değişik renklerde varis çoraplarını almanız mümkündür.
Varis çorabı giyme süresi, varislerin büyüklüğüne ve uygulanan tedaviye göre değişir. Büyük varislerde ortalama 1-3 ay çorap giymek gerekirken, kılcal varislerde birkaç gün ya da 1-2 hafta çorap giymek yeterlidir. Uzun süre giyilecekse, çorabın kaliteli olması kendi konforunuz için gereklidir. Ancak kısa süreli giyilecekse ortalama bir çorap yeterli olacaktır. Çorabın bacak boyunuza uygun olması önemlidir. İdeal varis çorabı ayakları daha fazla sıkar, kalçaya doğru gittikçe basınç azalır. Özellikle diz üstü ve kasık tipi çoraplarda ve baseni geniş kişilerde, çorabın üst kısmı kıvrılabilir ve aşağıya kayabilir. Bu durumda, bacağın üst kısmını sıkarak "turnike" etkisi yapabilir ve kirli kanın yukarı çıkmasını engelleyebilir. Böyle bir çorabı giymek, çorabının giyiliş amacının tam tersi bir duruma yol açar ve faydadan çok zarar verir. Bu durumda, kasık ya da dizüstü çoraptan vazgeçip külotlu varis çorabı almak gerekir.
Vajinal bölge varislerinde klasik varis çorapları yeterli değildir, çünkü külotlu çorapların basen kısmı yeterince sıkı değildir. Bu tür varislerde, o bölgeyi sıkıca kavrayan tayt tipi külotların giyilmesi daha uygundur. Hastalarımızın bu taytları tedaviden önce deneyerek almaları ve tedavi sırasında yanlarında getirmeleri gerekir.
Varis çorabını, sıcak iklimde giymek kolay değildir. Bu nedenle, varis tedavileri genellikle yazın yapılmaz. Ancak, yazı serin geçen bölgelerde böyle bir kısıtlama yoktur.