top of page

Prof Dr Saim Yılmaz

"Variste standart tedavi artık cerrahi dışı yöntemlerdir"

Buhar ablasyonu, EVLA ve radyofrekans (RF) gibi, venöz yetmezlikli damarları ısı ile tahrip eden (termal) bir ablasyon yöntemidir. İlk kez, 2011 yılında tanımlanmıştır ve nispeten az sayıda hastada kullanılmıştır. Buhar ablasyonunda, ultrason rehberliğinde damara girilir ve çok ince bir kateter ablasyon yapılacak damara yerleştirilir. Cihaz çalıştırıldığında, bu kateterin yan deliklerinden 120 derece sıcaklıkta buhar damar duvarına verilir ve böylece, damar ısı etkisiyle tahrip edilir. 

Buhar ablasyonunda da, tıpkı EVLA ve RF de olduğu gibi, damar çevresine tümesant anestezi uygulamak gerekir. Tümesant anestezi çevre dokuyu koruyacak, damarın içindeki kanı boşaltarak işlemin etkinliğini artıracak ve hastanın ağrı duymasını engelleyecektir. Buhar ablasyonunun da, diğer yöntemler gibi mutlak ultrason rehberliğinde yapılması çok önemlidir. Ultrasonun yetersiz ya da yanlış kullanımı, diğer ablasyonlarda olduğu gibi, buhar ablasyonunda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Buhar ablasyonunda damara yerleştirilen kateter oldukça incedir, bu yüzden kıvrıntılı damarlarda, hatta büyük varislerin kendisinin tedavisinde bile kullanılabilir. Ayrıca, kullanılan madde doğal su buharı olduğundan, ilaca bağlı bir yan etkisi bulunmaz. Ancak, yeni bir tekniktir ve nispeten az sayıda hastada kullanılmıştır. Bu nedenle, lazer ve radyofrekans gibi kendini kanıtlamış yöntemlerle aynı ölçüde etkili ve emniyetli olup olmadığı henüz bilinmemektedir.

 

 

Buhar ablasyonu da, yetmezlikli damarı ısı ile tahrip ederek kapatır.

Buhar ablasyonu da, diğer ablasyonlar gibi, mutlak ultrason rehberliğinde yapılmalıdır.                 

BUHAR ABLASYONU

bottom of page